Toukokuun puoliväli. On aika vaihtaa rönttövaatteet ylle, vetäistä puutarhahanskat kätösiin ja siirtyä ulos perustamaan hyötypuutarhaa. Parveke täytetään pienillä viljelylaatikoilla, jättiruukuilla, ämpäreillä ja amppeleilla. Pihalle kasataan lavakauluksia tai heitetään vanha kylpyamme tai paljun puolikas toimittamaan viljelylaatikon virkaa. Astiat täytetään luonnonmukaisella, mieluiten turpeettomalla mullalla sekä kompostoidulla lannalla tai keittiökompostilla. Kasvimaalla maan pintaa käännetään kevyesti, poistetaan rikkaruohot ja levitetään päälle niin ikään palanutta lantaa tai keittiökompostia, joka sekoitetaan pintamaahan tulevia viljelykasveja ravitsemaan.

Touko-kesäkuun vaihde on Etelä-Suomessa se aika, kun siemenet ja taimet voi lykätä multaan. Kaikkein rohkeimpien kasvien siemeniä voi kuitenkin kylvää jo nyt niin viljelylaatikoihin kuin avomaallekin. Salaatit, retiisit, porkkanat ja palsternakat jopa nauttivat viileästä startista. Istukassipulit ja siemenperunat voi myös jo istuttaa, vaikka lämpöasteet eivät päätä huimaakaan. Taimiostoksille puolestaan kannattaa lähteä vasta sitten, kun hallaöistä ei ole enää vaaraa ja taimet voi istuttaa saman tien multaan – näin säästyy taimien hankalalta kotihoidolta. Muista kuitenkin karaista taimia muutaman päivän verran kuskaamalla niitä päiviksi ulos ja öiksi sisään, jotta ne eivät koe liian järkyttävää sokkia joutuessaan lämpimistä kasvihuone- tai kotioloista suoraan Suomen kesän arvaamattomiin sääolosuhteisiin ja korkealta kimmeltävän auringon paisteeseen. Jos halla kuitenkin yllättää, voi kasveja suojata esimerkiksi puutarhakaupoista saatavilla hallaharsoilla.

Juurekset, lehtivihannekset, palkokasvit ja syötävät kukat voi pääsääntöisesti kasvattaa siemenistä. Hidaskasvuiset mansikat, yrtit, kurpitsat ja kurkut sekä ötökkävalloituksille alttiit kaalit ja muut kaalikasvit, kuten nauriit ja lantut on puolestaan varminta viljellä valmiita taimia istuttamalla. Markettien hevi-osastoilta ostettujen ruokayrttien ja salaattien juuret ovat harvemmin tarpeeksi vahvoja jatkokasvatusta ajatellen, ja vahvat taimet onkin syytä hankkia suomalaisilta puutarhataimien kasvattajilta.

Kylvätpä porkkanan siemenesi sitten avomaalle, syvään ruukkuun tai lavakaulukseen, on sato yleensä taattu, kunhan muistat huolehtia mullan kosteudesta sekä auringonvalosta. Pidä maan pinta katettuna orgaanisella katteella, kuten hamppukatteella tai niitetyillä rikkaruohoilla ja katso, että sijoitat matalakasvuisimmat viljelykasvisi korkeampien eteen etkä niiden taakse varjoon. Jos olet onnekas lasitetun parvekkeen omistaja, niin onnistut todennäköisesti kasvattamaan myös lämpimämpien vyöhykkeiden kasveja, kuten meloneita, munakoisoja ja bataatteja.

Kivoja kylvösäitä ja tarmokkaita taimitalkoita toivotellen,

Kaisa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *