Valmistele itsellesi rauhallinen paikka, parikymmentä minuuttia omaa aikaa sekä palanen tuoretta yrttiä (myös suupalanen vihannesta tai hedelmää käy paremman puutteessa).

Istu alas yrttisi kera ja ala tarkastella sitä silmilläsi. Kääntele ja pyörittele ja havainnoi asioita, joita et ole ehkä ennen huomannut samaista yrttiä katsellessasi.

…. käytä tähän muutama minuutti ….

Silittele yrttiä hellästi sormenpäilläsi ja tunnustele, miltä sen pinta tuntuu.

… aisti …

Hiero yrttiä sitten sormiesi välissä vapauttaaksesi sen eteeriset öljyt ilmoille. Sulje silmäsi ja tuo yrtti kiinni nenääsi ja nuuhki kaikki tuoksut sisääsi. Nauti, palaa muistoihin, aisti uusia vivahteita…

… ota kunnolla aikaa …

Pidä silmäsi yhä kiinni, kun viet yrtin seuraavaksi kielesi päälle. Ilman, että imeskelet tai pureskelet yrttiä, koita saada tuntuma siihen.

… ja tunne …

Seuraavaksi voitkin jo maistella yrttiä suusi eri osilla ja huomioida maun tuomat tuntemukset ja mieleesi syntyvät muistot niistä hetkistä, kun olet syönyt yrttiä. Onko maku aivan kuten ennenkin, vai pystytkö saamaan siitä enemmän irti?

… sukella aromien maailmaan …

Lopeta maistelu, pysähdy ja anna kasvin sitten kertoa sinulle tarinansa. Mistä se on syntynyt ja minne? Mitä se on elämänsä aikana kokenut? Keitä se on elämänsä aikana kohdannut? Miten se on päätynyt juuri sinun suuhusi?

… yritä tosissasi päästä kasvin alkulähteille …

Oli mieleesi syntynyt tarina kasvin elämästä sitten tosi tai sepitetty, voit sen perusteella tehdä päätöksen siitä, syötkö kasvin vai et.

Tällä tavalla kehoihimme pistämiämme asioita tarkkaillen voimme tehdä terveellisempiä valintoja ruokaa laittaessamme. Sen lisäksi pääsemme käsiksi kasvien tuotantoon liittyviin asioihin, kuten viljelytekniikkaan ja kuljetusketjuun.

Ihan jokaista suupalaa ei tarvitse meditoida, mutta jo silloin tällöin haarukallisen äärelle pysähtyminen antaa meille arvokasta tietoa siitä, missä ruoka kasvaa ja mitä se voi meille parhaassa (tai pahimmassa) tapauksessa antaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *