Tuoreyrtit ja lehtivihreät kruunaavat aterian ja vievät syöjän makumatkalle – minttu Marokkoon, korianteri Meksikoon ja tilli juhannusjuhliin Päijänteen rannalle. Kesällä yrttejä voi poimia ulkoa suoraan lautaselle joko omasta puutarhasta tai luonnon helmasta. Entä talvella sitten? Silloin tuntuu, että tuoreiden makujen tarve vaan korostuu, mutta markettiyrteistä kertyy hirmuisen jätevuoren lisäksi aikamoinen summa maksettavaksi.

Kaikki ovat varmasti kokeilleet jatkaa tropiikista meidän keittiöihimme karanneen markettibasilikan (Basilicum) satokautta keittiön ikkunalla. Basilikat, kuten myös saman sukuiset mintut (Mentha) pysyvät pitkään hengissä ja ovat suhteellisen nopeita kasvamaan. Korianterin (Coriandrum sativum), tillin (Anethum graveolens) ja persiljan (Petroselinum crispum) varret puolestaan lörpsähtävät äkkiä, eikä niiden elvytys ole helppoa. Rosmariini (Salvia rosmarinus), timjami (Thymus vulgaris) sekä muut puuvartiset yrtit tuovat lisähaastetta ikkunaviljelyyn niiden ollessa parhaimmissakin olosuhteissa hidaskasvuisia.

Mikä siis avuksi? VALO! Valoa, valoa ja aina vaan enemmän valoa, pyytävät kasvit. Tietysti myös vettä, lämpöä ja rakastavia sanoja, mutta valo on se kriittinen tekijä fotosynteesissä, mitä Suomen talvi ei pysty tarjoamaan. Kaamosaika johtaa siihen, että yrtit pysäyttävät kasvunsa ja pahimmillaan kuolevat. Harhaluulosta, että keittiökasvien sisäviljely on hankalaa, pitäisi päästä eroon suunnittelemalla kasveille valoisa tulevaisuus.

Tarvitset vain:
ikkunalaudan tai ikkunan edessä roikkuvia amppeleita
ruukkuja (mieluiten rei’ällisiä saviruukkuja ja aluslautasia)
yrttimultaa tai muuta hiekkapitoista, vähäravinteista multaa
yrttejä ja lehtivihreitä
valoa noin puolet vuorokaudesta (lamppuostoksille, mars)

vettä sekä aikaa kasteluun

Ostettuasi kaupasta ruukkukasveista parhaat, istuta ne kotona uuteen ruukkuun ja multaan ilman muoviruukkua. Istuttamisessa on hyvä muistaa säilyttää mullan pinta samalla korkeudella kuin sen on ollut kasvin alkuperäisessä kasvupaikassa – eli muoviruukussa. Älä siis peitä kasvin varsia mullalla, äläkä myöskään jätä juuripaakkua näkyviin. Kasveja on parasta kastella suihkuttelemalla ja antamalla vettä aluslautasten kautta, jotta hennot varret eivät mätäne. Vahvavartiset kasvit eivät kuitenkaan ole tästä niin tarkkoja. Eri kasvit juovat myös vettä erilaisella volyymilla – basilikat ja salaatit (Lactuca) eniten. Nyrkkisääntönä toimii, että multa ei saa olla märkää eikä kuivaa, vaan kosteaa. Yrttejä korjataan leikkaamalla verson varresta pätkä korkeintaan alimpien lehtien yläpuolelta – on tärkeää, että versoon jää pari lehteä, jotta yhteyttäminen voi jatkua ja näin ollen myös kasvu.

Älä silti luulekaan, että yrttien kasvu nopeutuu niin valtavaksi, että voisit valmistaa joka päivä uuden peston basilikastasi. Niin monta ruukkua ikkunalaudalle kuin siihen mahtuu sekä satunnaiset markettiyrtit avuksi, ja odottajan aika ei käy tuskallisen pitkäksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *