Tuoksuvat kukkakaupat, villikukat ojan pientareella juhannuksena, alkusyksyn kukkaniityt, puusta maahan leijailleet omenankukat (Malus). Kukat ovat kasvikunnan perhosia – herkkiä, värikkäitä ja iloisia. Joulu on perinteisesti valkoisten ja punaisten kukkien, kuten jouluruusun (Helleborus), hyasintin (Hyacinthus orientalis), amarylliksen (Hippeastrum) ja joulutähden (Euphorbia pulcherrima) aikaa, mutta onneksi maailmassa on kuitenkin vähintään 400 000 muutakin kukkivaa kasvia, joista jokainen ihminen löytää mieluisensa – myös joulun aikaan.

Kun ilmastoahdistus alkaa tuntua raskaammalta kuin joulustressi ja muovi ällöttää yhtä paljon kuin joulun alla syödyt konvehdit, on olemassa kaunis ja kestävä ratkaisu joulukuusen ja samalla joulumielen piristämiseksi. Nimittäin kukat. Ja erityisesti hävikkikukat. Leikkokukkien myynti-ikä ei ole kovin pitkä, mikä johtaa siihen, että terhakkaimmat päivänsä nähnyttä kukkaa lentää kompostiin kilokaupalla. Ahkerimmat ruokadyykkaritkin sen tietävät, että markettien roskiksista voi kuivahtaneiden leipien lisäksi napata mukaansa vähän nuupahtaneita viikkokimppuja.

Muutama päivä sitten pidin workshopin, jossa koristeltiin joulukuusi hävikkikukista tehdyillä koristeilla. Siitä tuli yksi herttaisimmista joulupuista naismuistiin. Pajalaiset olivat jälleen kerran ihmeissään hävikkikukkien valtavasta määrästä, mutta sitäkin enemmän ihastuneita siitä, että kukkia voi käyttää vaikka joulukuusen koristeluun – ja vuosi toisensa perään jos koristeet kuivattaa. Työpajasta yli jääneet kukat saivat kolmannen mahdollisuuden päädyttyään asunnottomien asuntolaan valkoisia seiniä värittämään.

Kun olet heittämässä (mieluiten) kukkakaupasta ostamasi kukat maljakosta roskiin, ripusta ne sittenkin kuivumaan, niin saat ikikukkia. Voit myös reippaasti kysäistä lähikaupassasi, olisiko hävikkikukkia tarjolla. Jos satut asumaan Töölössä, käy solmimassa oma kimppu kukkakauppa Florannan Knippu -kukkabuffetissa, jonka kukat ovat mm. sesongin ulkopuolelta ja vaarassa muuten päätyä hävikkiin. Tai nappaa Lapinlahden sairaalan tiloissa sijaitsevasta hävikkikukkakauppa Kukkiksesta luonnon koristeet kotiisi maksa mitä haluat -periaatteella. Olen ilokseni kuullut, että kukkakaupat yleensä kierrättävät kukkansa tarkasti ja yhä useampi pistää myyntiin kelpaamattomat kukkansa kadulle jakoon joko alennettuun hintaan tai jopa ilmaiseksi. Ja tiedänpä senkin, että joidenkin markettien ja tukkujen myynnistä poistetut kukat päätyvät hoitokoteihin vanhuksia ilahduttamaan.

Kun seuraavan kerran ostat kukkakimpun, niin ostakin kaksi ja anna toinen jollekin tuntemattomalle. Saatte siitä molemmat hyvän mielen. Kukkien sopii saada ansaitsemansa kunnioitus, ja jokainen ihminen ansaitsee kukkakimppunsa.

Hyvää joulua!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *