Ensimmäisen kerran, kun join kombuchaa en tiennyt sen kuplivan. Kiipesin ylös San Fransiscon metrotunnelista ja hölskyttelin juuri kioskista ostamaani kombuchapulloa samalla, kun etsiskelin aurinkoista paikkaa, jossa paistatella. Asetuin valkoisilla, arvokkaan näköisillä laatoilla päällystetylle aukiolle, jonka läpi pukuihmiset kiiruhtivat tärkeinä. Ravistin vielä kerran oikein kunnolla ja avasin pullon korkin. POKS! Juoma suihkusi naamalleni, hiuksiini ja kaula-aukosta sisään ennen kuin ehdin ymmärtää, mitä oli tapahtunut. Olin tietysti valinnut sen maun, jonka mukana tuli chiasiemeniä, jotka nyt valuivat pitkin olemustani. Tyttö äitinsä käsipuolessa osoitti minua ja huusi: mommy, that woman threw up on herself! Kysyin joltain nenäliinaa, mutta hänkin juoksi inhottuneena karkuun.

Nolosta tapahtumasta on jo vuosia ja olen sen jälkeen onnistunut juomaan kymmeniä pullollisia kombuchaa läikyttämättä sitä päälleni. Tänä syksynä aloitin viimein sen valmistuksen kotona. Sain naapurilta palan scoby-sientä ja pistin sen hommiin.

1 l vettä
1 teesiivilä luomulaatuista irtoteetä (Theaceae)
1 dl sokeria
1 dl valmista kombuchajuomaa
scoby-sieni (kysele tutuilta tai alan fb-ryhmistä tms.)
2-3 tl yrttejä ja mausteita

Sekoita tee ja sokeri kuumaan veteen, anna jäähtyä, sekoita loputkin ainekset sekaan, pistä lasipurkkiin ja peitä suuaukko hengittävällä harsolla. Jätä tekeytymään lämpimään ja pimeään paikkaan 7-10 päivän ajaksi.

Siivilöi neste puhtaaseen kattilaan tms. Pistä scoby ja 1 dl juuri valmistunutta juomaa tiiviiseen lasipurkkiin odottamaan seuraavan satsin aloittamista (kun aloitat seuraavan kerran, pese sieni juoksevan, haalean veden alla). Pullota loput nesteet lasipulloihin, joihin lisäät lempi yrttejäsi tai mausteita – näin joulun aikaan esimerkiksi kanelia (Cinnamomum) ja teehibiskusta (Hibiscus sabdariffa), niin kuin kuvassa näkyy. Jätä huoneenlämpöön maustumaan ja keräämään kuplia pariksi päiväksi ja siirrä jääkaappiin juomista odottamaan. Itse olen juonut valmiin juoman muutaman päivän kuluessa pullottamisesta.

Joulun jälkeen sitten hieman raikkaampia kombuchareseptejä – omasta yrttimaasta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *