Syksy on vasta alussa. Puiden oksat jättäneet lehdet ovat kerääntyneet maahan ilahduttamaan mustissa kulkijaa. Eilen katsoin terijoensalavani (Salix fragilis ‘Bullata’) alta kadulla lehtien seassa leikkimään innostunutta, vanhaa pariskuntaa. Ilakoinnin seasta välittyivät sanat tervetuloa syksy.

Kylmän ilman ihoa kuivattavaa ja kehoa kangistavaa vaikutusta ei kuitenkaan aina pääse pakoon, vaikka mielen onnistuisikin pitämään lapsekkaana ja virkeänä. Mitä jos näinä syysiltoina viettäisimme tovin hieromalla omia jalkateriämme ja käsiämme tai antaisimme kokovartalohieronnan sille jollekin, jonka kanssa olisi kiva hyppiä lehtikasassa.

Oma rentouttava hierontaöljy on helppo valmistaa. Valitaan vain mieleinen öljy, jonka valmistus ja kuljetus on rasittanut mahdollisimman vähän luontoa. Ihan tavallisissakin kaupoissa myydään – ja jos ei myydä, niin kannattaa ottaa puhelu kauppiaalle – Suomessa luomuviljellyistä pellavasta (Linum usitatissimum), hampusta (Cannabis sativa) ja rypsistä (Brassica rapa subsp. oleifera) puristettuja öljyjä.

Ja sitten hörbsien kimppuun. Laventelia (Lavandula angustifolia) nyt ainakin! Tämän rauhoittavan ja sulotuoksuisen yrtin lisäksi keitokseen voi lisätä kivun lievittäjän maineessa olevan kasvin, mäkikuisman kukkia (Hypericum perforatum).


Täytä kirkas lasipurkki kuivatuilla tai tuoreilla yrteillä.

Kaada purkkiin öljyä niin että yrtit peittyvät.

Kuivayrttejä käyttäessäsi sulje purkki kannella,
tuoreyrttejä käyttäessäsi peitä purkki hengittävällä harsolla.

Anna yrttien uuttua öljyyn vähintään kuukauden ajan lämpimässä ja valoisassa paikassa
– talvella jääkaapin päällä ja kesällä ikkunalaudalla tai kasvihuoneessa.

Siivilöi hautunut öljy sideharson läpi puhtaaseen lasipurkkiin.

Säästä puristetut yrtit.


Ja näin meillä on ihanaa hierontaöljyä sekä kaupanpäällisiksi kasa öljyisiä yrttejä, joita voi käyttää ihon kuorimiseen – muista kylpyhuoneen viemärin suodatin!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *