Syksyllä on huono maine. Se on kuuluisa pimenevistä illoistaan ja ihmisiä piinaavasta väsymyksestä. Moni kaipaa piristystä arkeensa, mutta itselleni toimii kesärytmin perään huutamisen sijaan antautuminen. Päästän irti viimeisistä auringonsäteistä ja annan muuttolintujen lähteä. Lepään, kun väsyttää ja hiljennyn, kun ei ole ketään kelle puhua. Kuuntelen, mitä syksyllä on tarjolla.

Pysähtyminen ei ole aina helppoa, mutta jos kulkua jatkaa samaan tahtiin ympäri vuoden, saattaa syksyn huono maine alkaa kuulostaa oikeutetulta. Rauhaa voi lähteä etsimään – yrteistä tietysti! Kahdella edellisellä kerralla tutustuimme rentouttavan laventelin käyttämiseen sisäisesti ja ulkoisesti. Nyt suljemme silmämme ja annamme tilaa sisimmillemme.

Olet varmasti nähnyt tuoksuvaa savua levittäviä suitsukkeita. Entä smudge stickejä? Suomennettuna näiden tikkujen kuuluisi tuhria, mutta perinteisesti niiden tarkoitus on päinvastainen: puhdistaminen ja rukousten lähettäminen savuna ilmaan. Monissa kulttuureissa ja uskonnoissa ilmaa ’tuhritaan’ maustekasveista ja puun osista sidotuilla patukoilla. Joitain kasveja pidetään pyhinä, mutta niiden sisältämät uskotut voimat vaihtelevat suitsuttelijoiden mukaan. Yleisimpiä ovat mm. mäntykasveihin lukeutuvat setrit (Cedar) ja valkosalvia (Salvia apiana). Suomessakin kasvava väinönputki (Angelica archangelica) on perinteinen voimakasvi, kertoohan siitä kasvin tieteellinen nimikin.

Itse valmistan smudge stickejä omia mieltymyksiäni kunnioittaen ilman sen vakavampia sääntöjä. Kasvimaalta valitsen urheiten kasvaneet yrtit, kuten mäkimeiramin (Origanum vulgare) ja sympaattisimman näköiset kukat orvokeista (Viola) ja mintuista (Mentha). Kasvatan ruukuissa tuoksuvaa sitruunaruohoa (Cymbopogon citratus) ja maarianheinää (Hierochloe). Ja jos kaikesta teen juomisesta ja ihon öljyämisestä on jäänyt jäljelle laventelia, niin sujautan loput sen oksista ja kukinnoista tuhrutikkuuni.

2 cm paksuinen kimppu tuoreita versoja/oksia
2-3 kukkaa
40 cm ohutta luonnonnarua


Taittele tai tarvittaessa leikkaa kaikkien keräämiesi kasvien versot 10 cm mittaisiksi. Asettele kasvit patukaksi kovimmat lajit keskelle ja hennoimmat uloimmiksi. Solmi patukka narulla yhteen toisesta päästä. Ala kieputtaa narua patukan ympäri niin tiukasti kuin mahdollista ja ota kukat tässä vaiheessa mukaan. Kun olet päässyt patukan toiseen päähän, päättele sidonta solmulla. Kuivata tikku lämpimässä paikassa.

Kun seuraavan kerran haluat rauhoittua tai juhlia syksyn pimeää kauneutta, sytytä smudge stick savuamaan – ei palamaan – muutamaksi sekunniksi ja suitsuttele savua ilmaan samalla toiveesi tai kiitollisuutesi ääneen lausuen. Ota tavaksi järjestää itsellesi pieni yrttiseremonia aina, kun koet tarvitsevasi hieman apua ajatuksiesi kokoamisessa – tai hiljentämisessä. Yhdestä tikusta riittää monen monia suitsuttelukertoja.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *