Kaukana muistoissa ovat lämpimät kesäaamut, joina ovesta ulos lähteminen ei vaatinut sen kummempaa kuin suuret aurinkolasit silmille ja sipaisun suojakerrointa nenänpäähän. Nyt ikkunasta pihalle katsoessa nurmikko kimaltelee valkoisesta kuurasta. Moni kasvi on jo luovuttanut saatuaan työntäyteisen kasvukautensa päätökseen.

Itse en tohdi luovuttaa. Aamuisin puen heti pannullisen kuumaa vettä keitettyäni monta kerrosta villaa päälleni, jotta voin syksyn tulosta huolimatta jatkaa aamuteen nauttimista ulkona. Enkä kaipaa yhtään enempää lämpöasteita tai korkeammalta paistavaa aurinkoa, en. Kaulaliinan takaa teetä hörppiessäni ja viileää ilmaa keuhkoihin hengittäessäni tunnen herääväni, en näivettyväni tai nukahtavani niin kuin monet kasvit – ja ihmiset.

HÖRBSin kotisivujen puuhaaminen on ollut pitkä ja ajoittain turhauttavakin projekti, eivätkä ne olisi ehkä vieläkään valmiit jos en olisi pitänyt kiinni ulkona järjestämistäni yrttiteehetkistä. Ehdottomaksi suosikikseni kylmillä ilmoilla muodostui laventelilla ja kardemummalla maustamani musta tee.

Violettikukintoinen laventeli (Lavandula angustifolia) on monille tuttu lumoavasta tuoksustaan. Sen sisältämän linaloolin hermostoa rauhoittavaa vaikutusta on tutkittu positiivisin tuloksin ja yrtin tuoksua löytyykin monista kylpytuotteista ja hierontaöljyistä.

Huulikukkaiskasveihin kuuluva, monivuotinen laventeli viihtyy pohjoisessakin yrttipenkissä, kunhan sen antaa nauttia kuivuudesta ja vähäravinteisuudesta, mitä se kaipaa aivan kuten kotiseutuaan, Välimeren aluetta. Etelässä ei ole totuttu yhtä ankariin talviin kuin täällä meillä, joten laventeli kannattaa suojata esimerkiksi havuilla talven ajaksi.

Ensi kerralla sukelletaan ihoa ja mieltä piristävien laventelituotteiden maailmaan. Siihen asti, pidetään pannu kuumana.


1 kuppi kuumaa
1 tl mustaa luomuteetä
1/4 tl laventelin kukkia
3 murskattua luomukardemumman siemenkotaa


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *